Xàbia Folk 2017

Després de 16 edicions d’aquest festival folk, pensem que estem arreplegant els fruits del que s’ha anat sembrant en totes les edicions anteriors i percebem que el públic confia en la nostra elecció d’artistes. Xàbia Folk va nàixer amb la idea de mostrar al públic, local i visitant, el potencial de la música d’arrel de la península Ibèrica i, en la mesura del possible, la que es feia en altres països de l’entorn europeu i mediterrani. Si fem recompte, hi ha un bon grapat de països i tendències amb representació, però encara ens queden moltes opcions en un estil de música que ha anat guanyant adeptes, gaudix d’una gran riquesa i no para de generar noves propostes.

Una proposta ben jove és la de Milo ke Mandarini, amb qui s’ha comptat per a presentar el festival d’enguany, com l’any passat, a la Casa de Cultura. Aquest “avançament” de programa ens permet incorporar músiques més delicades i cultes, i alhora populars, en un context que permet escoltar-les amb la màxima atenció.
Enguany podrem veure per primera vegada uns intèrprets de les Illes Canàries, encapçalat per Benito Cabrera, un dels mestres del timple, que teníem en el punt de mira de fa anys. El País Valencià, amb participació sempre garantida en aquest certamen, estarà representat per Musicants, una proposta relativament recent que compta amb músics experimentats. Farem un poc d’història també, perquè arriba La Musgaña, una de les bandes protagonistes de la segona onada del folk a Espanya, que va irrompre a finals dels anys 80 amb una nova idea del que havia de ser el folk del futur. Finalment, Vigüela, a l’ermita de Santa Llúcia, espai especial per a les propostes on les veus són el motiu principal, reblarà el clau d’aquells participants que aporten una gran experiència i que estan encara en la primera línia del front de la militància de la música tradicional i popular.

Hi ha moltes altres virtuds a descobrir en la programació d’enguany, no ho dubteu. Deixeu-vos portar i acompanyeu-nos en aquesta empresa que cada any ens presenta el repte d’oferir sorpreses i satisfaccions.

Quico Moragues
Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Xàbia