Artistes

Eixa  |  Carlos Núñez   |  La Xafigà   |  Gani Mirzo i Grup  |  Carol Duran i Núria Lozano

Eixa

Presenta Invisibles al Xàbia Folk
Divendres, 22 d’abril de 2022 a les 20 h
Casa de Cultura de Xàbia

Eixa, el grup dirigit per la polifacètica compositora valenciana, Isabel Latorre, fusiona folk mediterrani amb música antiga, jazz i altres llenguatges experimentals. En directe es presenta en format de quartet de multiinstrumentistes que conviden el públic a acompanyar-los en un viatge exquisit i emocionant de sonoritats diverses i peculiars.
El seu darrer disc, Invisibles, està inspirat en el text de Les ciutats invisibles d’Italo Calvino, i l’espectacle té inevitablement un vincle important amb la literatura. Per a l’autora, aquest text és una mena de poema a les relacions humanes, en tots els seus aspectes i dimensions. Per això, quan el text viatja a la música, cada cançó és l’espill d’una ciutat i, per tant, d’una manera d’interacció entre els éssers humans. També s’hi inclouen temes creats a partir de poemes de José Agustín Goytisolo o de Carmelina Sánchez-Cutillas.

Isabel Latorre: veu, piano, acordió
Gloria Aleza: veu, cello, viella, nyckelharpa
Alfonso del Corral: guitarra, lapsteel guitar i laúto
Esteban Rodrigo: percussió

Carlos Núñez

Presenta 25 Aniversario de A Irmandade das Estrelas
Divendres, 13 de maig de 2022, 22.30 h
Plaça de la Constitució

Carlos Núñez celebra els 25 anys del seu primer disc, el llegendari A Irmandade das Estrelas, i ho fa amb un nou disc editat per Sony, amb les col·laboracions especials de Rozalén, Tanxugueiras, Iván Ferreiro, Andrés Suárez i Glen Hansard entre altres.
En el disc s’inclouen mostres del que hui s’anomena “folktrònica”, un format ja explorat per Núñez al llarg de la seua carrera i que ha reviscut en el seu nou single amb Baiuca, «Solstício».
El folklore torna a estar de moda a Espanya, com va passar en els 70 i els 90 amb el boom de la música celta. Amaia obri el seu nou disc amb una jota navarresa composta junt amb C. Tangana i Alizzz; Vetusta Morla inclouen instruments com el pandero quadrat i Tanxugueiras són admirades entre el públic d’Eurovisió.
Carlos Núñez just ara ha finalitzat la seua exitosa gira de 33 concerts per tot Espanya, amb les entrades exhaurides en auditoris com el Price a Madrid i el Palau de la Música a Barcelona.

Carlos Núñez: gaites, flautes i ocarines
Ciara Ní Bhriain: violí
Pancho Álvarez: guitarres
Xurxo Núñez: percussions
Itsaso Elizagoien: trikitixa

La Xafigà

Grup convidat en el concert de Carlos Núñez
Divendres, 13 de maig de 2022, 22.30 h
Plaça de la Constitució

El grup de dolçainers la Xafigà naix l’any 1982, sent una de les primeres formacions en conrear el concepte actual de “colla” i l’associacionisme al voltant de la difusió de la dolçaina al País Valencià. La seua idea inicial de facilitar l’aprenentatge dels instruments populars es va materialitzar en la creació de la primera escola de música tradicional inscrita al registre de centres docents de la Generalitat Valenciana l’any 1997.
La Xafigà ha organitzat múltiples activitats amb la dolçaina i el tabal com a protagonista, i ha participat en intercanvis i esdeveniments a Itàlia, França, Catalunya, Galícia, Castella i les Illes Balears. Destaquen les seues actuacions en el cicle Tradicionàrius de Barcelona, les seues col·laboracions amb Xarxa Teatre i darrerament amb el gaiter gallec Carlos Núñez amb qui van actuar el mes d’agost de 2019 en la 41a edició del Festival Interceltique d’An Oriant a Bretanya. Han enregistrat tres treballs discogràfics i han col·laborat en una gran quantitat d’enregistraments de bandes de música valencianes.

Gani Mirzo i Grup

Presenta Dignity Road – La ruta de la dignitat
Dissabte, 14 de maig de 2022, 22.30 h
Plaça de la Constitució

LA RUTA DE LA DIGNITAT és un viatge de solidaritat per les músiques del Kurdistan acompanyat d’aquests músics que, amb un estil molt personal, han aconseguit unir els sons d’Orient i Occident.
Gani Mirzo Band, grup dirigit pel músic kurd Gani Mirzo (nascut a Qamishhlo, Kurdistan siri), és un expert en la música oriental i un virtuós del llaüt. És reconegut per la seua labor d’investigació musical en la fusió dels ritmes i melodies del Kurdistan amb el flamenc i el jazz.
Una part dels guanys recaptats en aquesta actuació es destinaran a la Fundació Mirzo Music, fundada per Gani Mirzo, a través de la qual ajuda a les dones acollides en camps de refugiats, envia material amb activitats socioculturals, especialment per a dones i xiquets.

Neila Benbey: veu i percussió
Gani Mirzo: ud i percussió
Juan José Barreda: guitarra flamenca
Josean Martín: guitarra, buzuki
Fran Lausen: violí, percussió, rabel i veu
Martín Meléndez: cello

Més informació:
www.mirzomusicfoundation.com

Carol Duran i Núria Lozano

Presenten Betzuca
Diumenge, 15 de maig de 2022, 12.00 h
Ermita de Santa Llúcia

Betzuca és un torrent del Vallès, d’on són originàries les dues integrants d’aquesta formació. Tal com feien els músics d’abans, porten la música i la festa dins de les fundes dels seus instruments. Una formació de butxaca que les ha portat a recórrer durant 25 anys tota la geografia catalana.
A partir del repertori i la sonoritat dels músics que havien fet ballar els pobles del Pirineu, viatjarem a altres cultures del món que també s’han deixat captivar per la bona compenetració tímbrica d’aquests dos instruments i la seua portabilitat, i ens endinsarem en el món dels cuplets dels anys 20.

Núria Lozano: acordió diatònic i veu
Carol Durán: violí i veu