Aquest duet, format per Carlos Ramírez i Isabel Martín, arreplega la diversitat sonora de les tradicions musicals mediterrànies i les presenta amb una visió molt personal: les seues composicions apareixen embolcallades per cants sefardites, melodies clàssiques otomanes, balcàniques i de tradició ibèrica.
L’any passat presentaven el seu primer treball discogràfic La La Vereda de la Gitana, i ja els van acompanyar, com ara, dos destacats músics: Míriam Encinas, amb una llarga trajectòria en la música medieval i popular, i Christos Barbas, compositor i gran coneixedor de la música clàssica otomana i del Orient Mitjà.
La vereda gitana és el nom d’un sender d’uns tres quilòmetres que separa els seus pobles natals, Sonseca i Mazarambroz, a terres de Toledo.
Benito Cabrera, destacat intèrpret de timple i folklorista, ha publicat nou enregistraments com a solista, en els quals combina tendències que van des del folk i el pop a la música clàssica. De fet ha estat el primer a portar el timple canari a l’àmbit simfònic, en el que ha realitzat nombrosos concerts i gravacions amb formacions com l’Orquestra Simfònica de Tenerife, l’Orquestra Simfònica de Còrdova o l’Orquestra Simfònica de Galícia.
Amb les diverses formacions en què participa ha actuat a les ciutats espanyoles més importants i a països com Cuba, Estats Units, Puerto Rico, Bèlgica, França, Holanda, Noruega, Portugal, Eslovàquia, República Txeca, Veneçuela, Uruguai, Noruega, Alemanya, Anglaterra, Japó, Argentina, entre altres. En una d’aquestes gires, l’any 2007, es va fer càrrec de la direcció musical del mític grup Los Sabandeños, labor que continua assumint hui en dia.
Espirales, el seu darrer treball discogràfic, reflecteix la preocupació constant de Cabrera per la renovació de les arrels culturals canàries. El compositor ha realitzat una labor de recerca i ha arreplegat els gèneres més ancestrals del folklore per donar-los un sentit contemporani. Les melodies parteixen de la tradició, de la qual s’allunyen en espiral i evolucionen, intentant no trencar la continuïtat amb l’origen.
Musicants és una visió col.lectiva d’algunes músiques i cançons de la Mediterrània, que utilitzant modes i llenguatges provinents del món de la “tradició”, intenten aportar, matisos diferents, i condiments nous, a allò que va convertint-se en alguna cosa cada vegada en més real, el “So de la Mediterrània”, una espècie de gresol de llenguatges musicals que s’entenen, que es reconeixen pròxims i comencen a caminar junts. Ells no ho saben, però estan condemnats, obligats a enamorar-se, i nosaltres des d’ací volem aportar la nostra música, en aquest apassionant procés.
Musicants naix del maridatge de música i cants i de l’amistat entre músics que provenint de diversos mons musicals, accepten embarcar-se en un projecte ambiciós en el fons i en la forma, perquè la formació és molt heterodoxa: violí i violoncel, piano, percussió, guitarra, dolçaina i cordes “mediterrànies”, cantant “solista” i veus, i les experiències musicals diverses, jazz, pop clàssic, tradicional… (Manuel Miralles)
La Musgaña va irrompre en l’escena folk espanyola en guanyar el premi de millor grup en la Muestra Nacional de Folk para Jóvenes Intérpretes celebrada a Santiago de Compostela l’any 1988. De seguida es van convertir en un referent per la seua manera novedosa de reinterpretar la música tradicional. Després de 30 anys fent música instrumental de ball a Castella, en aquest nou treball La Musgaña fa un recorregut per la música cantada, els romanços, les jotes, les seguidilles i les rondes. Algunes d’aquestes peces ja les havia gravat el grup anteriorment, però mai no s’havien interpretat en directe.
Als dos membres fundadors
del grup, Carlos Beceiro i Jaime Muñoz, s’han unit uns altres tres: Sebastián Rubio, Antonio Toledo i Marta de la Aldea. Amb la incorporació d’instruments como la bateria, el baix i la guitarra, i amb uns arranjaments més “pop”, La Musgaña sona diferent sense oblidar les seues arrels.
Vigüela és la proposta musical actual de Castilla-La Mancha amb més presència internacional. El seu darrer treball, Temperamento, es va editar amb el segell britànic ARC Music en 2016, el mateix any que feien el seu 40 aniversari. Després del llançament d’aquest treball, el grup va iniciar una fase de expansió amb concerts a tota Espanya, a Hongria, Suècia, Noruega i una gira de 12 concerts a Alemanya. En 2017 tenen programats concerts a Polònia, Anglaterra (incloent el festival Womad UK) i tornen a Alemanya.
Aquesta nova aposta de Vigüela ve del replantejament que fa el grup de la seua manera d’entendre la música tradicional, fent un pas més enllà de la recuperació d’un llenguatge musical que, per ser arcaic, sovint s’ha menyspreat i infravalorat, però que en les mans i les veus de Vigüela esclata amb tota la seua riquesa i naturalitat.