Artistes

La Romàntica del Saladar  |  Vi Blau   |  Eliseo Parra   |  La Banda Morisca

 


Vint-i-cinc anys després de la seua fundació, La Romàntica del Saladar continua reivindicant la validesa de la seua sonoritat per a fer folk en el segle XXI i celebra el seu aniversari amb la presentació d’un recull discogràfic: 25 anys, un tast de Romàntica.

La banda de Xàbia ens convida a un viatge a través dels seus temes més representatius enregistrats al llarg de la seua trajectòria. La selecció de les peces per aquesta antologia ha estat realitzada pel prestigiós musicòleg Josep Vicent Frechina.

Acompanyats dels vents i percussions —marca de la casa— interpretaran jotes, pasdobles i cançons populars entorn del riurau d’Arnauda.

Rafa Soriano: flauta
Ximo Monllor: clarinet
Joan Vallés: trompeta
Tolo Bas: fiscorn
Sauro Cruanyes: bombardí
Quico Roselló: trombó
Joan Buigues: tuba
Carlos Mulet: bateria.
Hèctor Buigues: trompeta

 

Vi Blau és una formació nascuda el 2018 amb la intenció d’elaborar una proposta musical en què el gènere, la passió i les arrels prenguen el protagonisme de crear i emocionar. Per això, en els seus directes ressalta la seua particular forma d’interpretació, a la qual cadascuna dels seus membres aporta les seues vivències i la seua manera de sentir la música. S’hi barregen estils com el flamenc, el folklore popular, la cançó d’autor i la improvisació del jazz.

El repertori està compost tant per temes de creació com per versions a les que aporten el seu estil peculiar. Entre altres, un poema musicat de Vicent Andrés Estellès, una versió a tanguillos de la cançó La raíz de Natalia Lafourcade, o un tema propi amb el títol A una altra cosa que reclama la necessitat de respecte, amor propi i límits com a inici per a erradicar la violència de gènere.

Tot i els seus inicis recents, el grup ha tingut una intensa activitat en diversos cafès i teatres musicals de València, però també a destacats certàmens com el Festival de Guitarra Joaquín Rodrigo (Quartell), A la fresca (Molina de Aragón) i el Calcutta International Classical Guitar Festival and Competition (Índia).

Paula Cánovas: veus
Helena Feenstra: guitarra
Marta Margaix: violí
Pau Martí: percussió
Yéssica Sánchez: baile

 

Després d’haver col·laborat amb grups d’estils ben diversos (rock, jazz, salsa, cançó, folk), en 1983 Eliseo Parra s’estableix a Madrid i comença a investigar la música tradicional castellana. Forma el grup Mosaico i grava amb ell dos discos. El primer d’ells és un homenatge al repertori del folklorista castellà Agapito Marazuela, i el segon un disc de composicions pròpies d’inspiració tradicional.

A partir de 1990, inicia una carrera discogràfica en solitari, centrada en la revisió del repertori tradicional del folklore espanyol des de paràmetres musicals contemporanis, amb influències de les músiques tradicionals d’altres països, de la música del Carib, del jazz i del rock. El seu disc Tribus Hispanas (1998) tindrà una especial repercussió en el món del folk. En aquest treball renovador, Parra ofereix composicions pròpies inspirades en les cobles i danses de la zona central de la península Ibèrica. Després segueixen molts altres treballs ben reconeguts fins a arribar al més recent El Man Sur (2015).

Eliseo Parra ha fet treball etnològic de camp en col·laboració amb l’investigador José Manuel Fraile i ha recorregut mig món actuant amb la seua magnífica i fidel banda, i ha col·laborat amb gran part dels grups de recreació tradicional de la Península.

Cal destacar també la seua Suite Romance, que va estrenar el Ballet Nacional i l’Orquesta Sinfónica de Madrid i el seu treball com a músic i actor per a la Compañía Nacional de Teatro Clasico en l’obra de Lope de Vega Peribáñez y el Comendador de Ocaña.

Eliseo Parra: veu, guitarra i percussió
Aleix Tobías: percussió i veu
Xavi Lozano: vents, ambientació sonora i veu
Josete Ordóñez: cordes i veu
Pablo Martín: percussió
Guillem Aguilar: baix
Dani Espasa: teclats, percussió, guitarra i veu

 


La Banda Morisca celebra 10 anys de trajectòria amb la presentació del seu tercer treball: Gitana mora. La Banda Morisca sempre ha estat un punt de trobada entre el flamenc, les músiques mediterrànies, el rock andalús i els ritmes del nord d’Àfrica. Tot això es pot constatar en Gitana Mora, un treball que recupera la memòria de la dona andalusina i visibilitza tot aquell llegat immaterial que ens van deixar aquelles dones i ens va convertir en el que som hui en dia.

De Nova York a Samarkanda, de París al desert de Merzouga, de l’Havana a Český Krumlov… són molts els escenaris que han pogut conquerir i encisar durant tots aquests anys, convertint-se en una de les formacions del nostre país amb més projecció en l’àmbit de les músiques del món.

Josemari Cala: veu
Jose Cabral: cordes
Belén Lucena: violí
Antonio Torres: vents
Jerónimo Melgar: baix elèctric
David Ruiz: percussions